FRÅGOR OCH SVAR


Här delar vi med oss av frågor vi fått under åren och ger svar på dem. Och det uppdateras här löpande..


* När ska valpen vaccineras nästa gång? - Valpen ska vaccineras mellan 12-14 veckors ålder. Helst lite närmare 14 veckor då rasen kan vara känslig emot vaccin. Därefter vid 1 års ålder och sedan rek vi enligt kennelklubbens regler att man vaccinerar vart 4e år. Kennelhostavaccin kan man ta varje år om man har behovet av det. Tex om man har hunden på ett hunddagis. Vi har slutat vaccinera våra valpar vid 8 veckor . Det är dock frivilligt för våra valpköpare att välja om vi ska vaccinera deras valp innan leverans. 

* Hur mycket mat ska valpen äta, och hur ofta? - Valpen bör äta 3 mål om dagen tills man märker att den börjar tappa intresset för något av målen, då kan man gå ner till 2. Hur mycket den ska äta är väldigt individuellt. Börja med ca 0,5 dl åt gången och se hur valpens hull är. Tycker ni att valpen är för tunn så öka maten, blir den för knubbig så minska maten.

* Hur gör vi mot fästingar? - Vi använder oss av Bravecto, och har gjort varje år sedan det kom. Vi ger endast en dos varje vår och det har räckt gott, och minskar även risken för biverkningar. Våra hundar mår utmärkt och vi tycker att medlet fungerar på pass bra att vi kan rekommendera det vidare. Och ger första gången när hunden är mellan 6-7 mån gammal.

* När ska hunden ögonlysas och patella undersökas? - Hunden måste ha fyllt 1 år. Och vi vill att alla gör detta, oavsett om man hade tänkt ha sin hund i avel eller inte. Det är otroligt viktigt för att kunna hålla rasen frisk. Och det är ingen som önskar köpa en valp av oss om vi inte hade kollat föräldrarna, därför anser vi att det är en självklarhet att även köparen gör detta. 

* Varför vill ni att man ska göra ett BPH med hunden man köpt? - Därför att det är mycket viktigt för utvärdering av rasens mentalitet. Vi alla vill ju ha sunda och mentalt friska individer, och då är det viktigt att man går ett BPH med sin hund så hela kullen efter en kombination kan utvärderas, det räcker inte endast med de individer som ska gå i avel, alla är lika viktiga. Det är lika viktigt som hälsoundersökningarna för rasens framtid. Det är ju ingen där heller som önskar köpa en mentalt dålig individ, och vi som uppfödare tar detta på stort allvar och vill se till att vi för rasen framåt, därför tycker vi att detta är något alla valpköpare kan ställa upp på och ge tillbaka till oss och hjälpa oss få en klar överblick över hundarnas mentalitet i rasen. Det hjälper inte bara er egen uppfödare, ni gör nytta för rasen som helhet, och rasens väl och ve borde ligga i lika stor vikt för både de som köper hundarna och för de som föder upp hundarna. Dessutom är det otroligt roligt att göra. 

* Behöver vi avmaska valpen när vi fått hem den? - Nej, det måste ni inte göra om ni inte upptäcker mask i avföringen, eller att ni tycker att hunden äter massor men inte går upp i vikt. Dock rek vi att man ger en tablett milbemax (avmaskningsmedel som tar all form av mask, finns på apoteket) vid ca 12-14 veckors ålder. 

* Hur ofta ska vi klippa klorna? - Vi rekommenderar att man slipar klorna, och det bör göras 2 gånger i veckan, eller vid behov, det kan vara väldigt individuellt hur fort dem växer och hur mycket just din hund slipar ner dem själva. Ni ser om klorna är för långa om dem nuddar golvet när hunden står stilla. Gör dem de så är klorna för långa och behöver slipas ner. Det gör mycket ont på hunden att behöva gå med för långa klor. Kan ni inte själva så gå till en djuraffär som utför det. Bor ni i vår närhet så kan vi hjälpa till.

* Ska jag kastrera hunden? - Vi tycker inte att man ska kastrera sin hund om det inte är medicinskt motiverat. Det kommer inte alltid med så mycket fördelar som det sägs och man kan tro. Risken är faktiskt stor att man gör sig själv en björntjänst. Hunden kan bli inkontinent, man stoppar hormontillförseln. Hunden kan alltså inte få fler eller färre utan stannar där den är vid kastrationen. Dessutom är alltid en narkos en risk i sig, och dumt att utsätta sin hund för det bara för att. Har man problem med sin hund så arbeta med problemet istället. Rådfråga gärna oss om ni funderar på en kastrering så kan vi hjälpa till att bolla tankar och hjälpa er till vad som kanske är bäst för just er.

* Hur ofta måste hunden badas? Måste den badas alls? - Man badar sin hund vid behov kort och gott. Har den blivit smutsig och luktar illa så är ett bad befogat. Man kan även tvätta av hunden med oparfymerade våtservetter för barn.

* Hur får vi hunden rumsren?- Man tar ut valpen när den sovit, ätit och lekt. Gå alltid till samma plats första tiden. Och beröm. Valpen behöver känna trygghet för att göra ifrån sig. Därför kommer det ofta när man just kommit in även fast man varit ute en bra stund. Då har valpen inte kunnat slappna av ute men gör det när den kommer in i tryggheten igen. Där av att den gör ifrån sig då. Att då varje gång gå till samma plats ökar tryggheten och valpen kommer snabbare lära sig att göra vad den ska ute.

*När kan man börja ställa ut sin valp på utställning? - Från 4 månaders ålder kan man börja på mindre inofficiella utställningar.

*Varför ska jag ställa ut min valp? - Dels är det ju väldigt roligt, och en social sport. Sen är det ju även roligt att få en kvalitetsbedömning på sin hund, och även för mig som uppfödare. Det är ju även roligare om helst alla från alla kullar i alla fall provar. Det är alltid bättre när alla från kullen gör saker, som hälsokontroller, BPH, utställning och så vidare. Då kan man utvärdera helheten på ett annat sätt, än bara enskilda individer. Så allt sådant ni väljer att göra med er hund är vi väldigt tacksamma för och uppskattar enormt ska ni veta.

*Behöver hunden ha kläder på sig när det är kallt? -  Vi har väldigt sällan kläder på våra hundar. Jag brukar rek att valpar som flyttar när det fortfarande är kallt och minusgrader kan behöva en jacka eller tröja. I andra fall har vi endast täcken om vi ska vara ute länge i kyla och vara mycket stilla under den tiden, och om det blåser, regnar och är kallt kan det va skönt för hunden med ett värmande täcke. I övriga fall har vi aldrig det. Hunden håller lätt värmen om den hålls igång och rör på sig ute.

*Jag har precis fått hem min valp, och den är dålig i magen. Varför och vad kan jag göra? - Att valpen blir lös i magen vid en sådan omställning som en flytt innebär är inget ovanligt. Och det man kan göra då är att riva ner morot i maten, alternativt köpa Olewo morotspellets och blöta upp i maten. Finns att köpa på ex Häromi. Det hjälper valpen att stoppa det lösa och är snällt emot magen. Skulle det vara så att det är på andra hållet och valpen är mycket hård i magen så rek vi lite laxolja i maten. Finns i de allra flesta djuraffärer.

Valpen/hunden skakar/darrar, varför gör den så? - En dvärgpinscher skakar när den är rädd, fryser, är exalterad eller ibland när den är trött. Varför just din hund kanske gör det ibland är nästan omöjligt för mig att svara på rakt av, utan du/ni måste se vad situationen tycks handla om och göra bedömning utefter vad som händer kring hunden just där och då.

Måste man gå en valpkurs? - Att gå en valpkurs är alltid bra för framförallt den sociala träningen hos valpen. Man får också på en bra kurs mycket nyttiga råd och tips. Att gå en valpkurs är aldrig ett måste men skadar absolut inte. Jag rek absolut att man går en om möjligheten finns.

Hur långt kan vi gå med valpen? - Till en början går man inte så mycket alls. Det bästa är att gå och sätta sig varje utevistelse på en och samma plats och bygga upp valpens trygghet och förmåga att kunna slappna av ute, vilket snabbare leder till att den gör sina behov där den ska. Behöver man gå en längre bit med valpen när den är så liten så får man bära den. Sen allteftersom den växer så måste kan själv känna av hur mycket just din valp orkar med och anpassa promenaderna där efter .

Min hund tappar päls och får hårlösa fläckar, vad ska jag göra? Är den sjuk? -Nej! Din hund är inte sjuk om det uppkom när hunden kan beräknats komma in i sin könsmognad, vilket vanligtvis sker mellan 6-10 månaders ålder i denna rasen. Och jag vill förtydliga att detta svaret jag kommer ge endast gäller rasen DVÄRGPINSCHER. Vid könsmognaden så rubbas hormonbalansen, precis som hos oss människor när vi kommer in i puberteten.. Vilket även gör att immunförsvaret blir sänkt. Då kan hunden tappa päls och det misstas ofta för demodex, eller till viss del kanske man kan kalla det för det, men det är inte den typen av genetiskt ärftliga demodikosen man behöver vara rädd för.  Detta är något som verkar hända varje individ i rasen mer eller mindre oavsett linjer och avel, däremot finns det dem individer som tappar så lite så att det knappt märks, och så har jag även lagt märke till att dem tappar mer om det är vinter än sommar, och säger en uppfödare att deras hundar aldrig drabbats så ljuger dem, eller så har dem inte varit tillräckligt uppmärskamma på sina hundar och missat det, för det har hänt på alla mina, oavsett linjer, ursprungsland osv , och det är inget att skämmas för, därför kan det heller inte va möjligt att det är ärftligt på det sättet att bara vissa har det och inte andra, för så stor variation på hundar och linjer har jag att jag omöjligt kan ha råkat ut för det på allihopa om det inte skulle ligga i själva rasen så att säga, jag valde istället att ta reda på varför det blir såhär. I USA kallar dem det för juvenil demodikos när det blir hårlåsa fläckar på unga undivider, och dem anser det inte vara ärftligt, om det exakt är det som sker våra eller inte vågar jag inte svara på men skulle ju kunna vara det. Hos vår ras verkar det vara rasrelaterat och inget annat. Man behöver inte göra något åt det utan pälsen kommer tillbaka, och detta upprepas inte i vuxen ålder om hunden inte rent av skulle ha dåligt immunsförsvar. Och det kan vara ärftligt, även hund som tex behandlas med kortison en tid kan drabbas i vuxen ålder. Man kan ge hunden en tablett bravecto, för den dödar tillfälligt alla kvalstrena, som hundar för övrigt alltid har. Och det påskyndar även då såklart att pälsen kommer tillbaka snabbare. Men ställer man inte ut sin hund och kan stå ut med det så behöver alltså inga åtgärder vidtas, hunden reder det själv. 

* Min valp luktar illa i munnen ? Behöver jag kolla upp det ? -  Det är dessvärre fullt normalt vid tandbytet. Valparna kan lukta likt rutten fisk i munnen.

  * Varför har ni valt att inte vaccinera era valpar vid 8 veckor ? - Det beror på att valparna faktiskt har fullgott skydd ifrån sin mamma. Och vaccinerar man vid 8 veckor så går man faktiskt in och stör valpens natrurliga uppbyggnad av sitt immunförsvar. Dessutom får en liten valp samma dos vaccin som en hund som väger mer än 4 ggr så mycket . Vaccinet rekomenderas dessutom av tillverkaren att det ges ifrån 13 veckors ålder . Vi tror på så friska hundar som möjligt och därför har vi valt att numera göra såhär. Det är dock upp till varje valpköpare att välja om de vill ha sin valp vaccinerad vid leverans. I så fall ordnar vi såklart det. Valparna kommer även självfallet fortsatt vara idmärkta och veterinärbesiktigade med intyg EJ äldre än 7 dagar.