FRÅGOR OCH SVAR


Här delar vi med oss av frågor vi fått under åren och ger svar på dem. Och det uppdateras här löpande..


* När ska valpen vaccineras nästa gång? - Valpen ska vaccineras mellan 12-14 veckors ålder. Helst lite närmare 14 veckor då rasen kan vara känslig emot vaccin. Därefter vid 1 års ålder och sedan rek vi enligt kennelklubbens regler att man vaccinerar vart 4e år. Kennelhostavaccin kan man ta varje år om man har behovet av det. Tex om man har hunden på ett hunddagis.

* Hur mycket mat ska valpen äta, och hur ofta? - Valpen bör äta 3 mål om dagen tills man märker att den börjar tappa intresset för något av målen, då kan man gå ner till 2. Hur mycket den ska äta är väldigt individuellt. Börja med ca 0,5 dl åt gången och se hur valpens hull är. Tycker ni att valpen är för tunn så öka maten, blir den för knubbig så minska maten.

* Hur gör vi mot fästingar? - Vi använder oss av Bravecto, och har gjort varje år sedan det kom. Vi ger endast en dos varje vår och det har räckt gott, och minskar även risken för biverkningar. Våra hundar mår utmärkt och vi tycker att medlet fungerar på pass bra att vi kan rekommendera det vidare. Och ger första gången när hunden är mellan 6-7 mån gammal.

* När ska hunden ögonlysas och patella undersökas? - Hunden måste ha fyllt 1 år. Och vi vill att alla gör detta, oavsett om man hade tänkt ha sin hund i avel eller inte. Det är otroligt viktigt för att kunna hålla rasen frisk. Och det är ingen som önskar köpa en valp av oss om vi inte hade kollat föräldrarna, därför anser vi att det är en självklarhet att även köparen gör detta. 

* Varför vill ni att man ska göra ett BPH med hunden man köpt? - Därför att det är mycket viktigt för utvärdering av rasens mentalitet. Vi alla vill ju ha sunda och mentalt friska individer, och då är det viktigt att man går ett BPH med sin hund så hela kullen efter en kombination kan utvärderas, det räcker inte endast med de individer som ska gå i avel, alla är lika viktiga. Det är lika viktigt som hälsoundersökningarna för rasens framtid. Det är ju ingen där heller som önskar köpa en mentalt dålig individ, och vi som uppfödare tar detta på stort allvar och vill se till att vi för rasen framåt, därför tycker vi att detta är något alla valpköpare kan ställa upp på och ge tillbaka till oss och hjälpa oss få en klar överblick över hundarnas mentalitet i rasen. Det hjälper inte bara er egen uppfödare, ni gör nytta för rasen som helhet, och rasens väl och ve borde ligga i lika stor vikt för både de som köper hundarna och för de som föder upp hundarna. Dessutom är det otroligt roligt att göra. 

* Behöver vi avmaska valpen när vi fått hem den? - Nej, det måste ni inte göra om ni inte upptäcker mask i avföringen, eller att ni tycker att hunden äter massor men inte går upp i vikt. Dock rek vi att man ger en tablett milbemax (avmaskningsmedel som tar all form av mask, finns på apoteket) vid ca 12-14 veckors ålder. 

* Hur ofta ska vi klippa klorna? - Vi rekommenderar att man slipar klorna, och det bör göras 2 gånger i veckan, eller vid behov, det kan vara väldigt individuellt hur fort dem växer och hur mycket just din hund slipar ner dem själva. Ni ser om klorna är för långa om dem nuddar golvet när hunden står stilla. Gör dem de så är klorna för långa och behöver slipas ner. Det gör mycket ont på hunden att behöva gå med för långa klor. Kan ni inte själva så gå till en djuraffär som utför det. Bor ni i vår närhet så kan vi hjälpa till.

* Ska jag kastrera hunden? - Vi tycker inte att man ska kastrera sin hund om det inte är medicinskt motiverat. Det kommer inte alltid med så mycket fördelar som det sägs och man kan tro. Risken är faktiskt stor att man gör sig själv en björntjänst. Hunden kan bli inkontinent, man stoppar hormontillförseln. Hunden kan alltså inte få fler eller färre utan stannar där den är vid kastrationen. Dessutom är alltid en narkos en risk i sig, och dumt att utsätta sin hund för det bara för att. Har man problem med sin hund så arbeta med problemet istället. Rådfråga gärna oss om ni funderar på en kastrering så kan vi hjälpa till att bolla tankar och hjälpa er till vad som kanske är bäst för just er.

* Hur ofta måste hunden badas? Måste den badas alls? - Man badar sin hund vid behov kort och gott. Har den blivit smutsig och luktar illa så är ett bad befogat. Man kan även tvätta av hunden med oparfymerade våtservetter för barn.

* Hur får vi hunden rumsren?- Man tar ut valpen när den sovit, ätit och lekt. Gå alltid till samma plats första tiden. Och beröm. Valpen behöver känna trygghet för att göra ifrån sig. Därför kommer det ofta när man just kommit in även fast man varit ute en bra stund. Då har valpen inte kunnat slappna av ute men gör det när den kommer in i tryggheten igen. Där av att den gör ifrån sig då. Att då varje gång gå till samma plats ökar tryggheten och valpen kommer snabbare lära sig att göra vad den ska ute.

*När kan man börja ställa ut sin valp på utställning? - Från 4 månaders ålder kan man börja på mindre inofficiella utställningar.

*Varför ska jag ställa ut min valp? - Dels är det ju väldigt roligt, och en social sport. Sen är det ju även roligt att få en kvalitetsbedömning på sin hund, och även för mig som uppfödare. Det är ju även roligare om helst alla från alla kullar i alla fall provar. Det är alltid bättre när alla från kullen gör saker, som hälsokontroller, BPH, utställning och så vidare. Då kan man utvärdera helheten på ett annat sätt, än bara enskilda individer. Så allt sådant ni väljer att göra med er hund är vi väldigt tacksamma för och uppskattar enormt ska ni veta.

*Behöver hunden ha kläder på sig när det är kallt? -  Vi har väldigt sällan kläder på våra hundar. Jag brukar rek att valpar som flyttar när det fortfarande är kallt och minusgrader kan behöva en jacka eller tröja. I andra fall har vi endast täcken om vi ska vara ute länge i kyla och vara mycket stilla under den tiden, och om det blåser, regnar och är kallt kan det va skönt för hunden med ett värmande täcke. I övriga fall har vi aldrig det. Hunden håller lätt värmen om den hålls igång och rör på sig ute.

*Jag har precis fått hem min valp, och den är dålig i magen. Varför och vad kan jag göra? - Att valpen blir lös i magen vid en sådan omställning som en flytt innebär är inget ovanligt. Och det man kan göra då är att riva ner morot i maten, alternativt köpa Olewo morotspellets och blöta upp i maten. Finns att köpa på ex Häromi. Det hjälper valpen att stoppa det lösa och är snällt emot magen. Skulle det vara så att det är på andra hållet och valpen är mycket hård i magen så rek vi lite laxolja i maten. Finns i de allra flesta djuraffärer.

Valpen/hunden skakar/darrar, varför gör den så? - En dvärgpinscher skakar när den är rädd, fryser, är exalterad eller ibland när den är trött. Varför just din hund kanske gör det ibland är nästan omöjligt för mig att svara på rakt av, utan du/ni måste se vad situationen tycks handla om och göra bedömning utefter vad som händer kring hunden just där och då.

Måste man gå en valpkurs? - Att gå en valpkurs är alltid bra för framförallt den sociala träningen hos valpen. Man får också på en bra kurs mycket nyttiga råd och tips. Att gå en valpkurs är aldrig ett måste men skadar absolut inte. Jag rek absolut att man går en om möjligheten finns.

Hur långt kan vi gå med valpen? - Till en början går man inte så mycket alls. Det bästa är att gå och sätta sig varje utevistelse på en och samma plats och bygga upp valpens trygghet och förmåga att kunna slappna av ute, vilket snabbare leder till att den gör sina behov där den ska. Behöver man gå en längre bit med valpen när den är så liten så får man bära den. Sen allteftersom den växer så måste kan själv känna av hur mycket just din valp orkar med och anpassa promenaderna där efter .