FRÅGOR OCH SVAR


Här delar vi med oss av frågor vi fått under åren och ger svar på dem. Och det uppdateras här löpande..


* När ska valpen vaccineras nästa gång? - Valpen ska vaccineras mellan 12-14 veckors ålder. Därefter vid 1 års ålder och sedan rek vi enligt kennelklubbens regler att man vaccinerar vart 4e år. Kennelhostavaccin kan man ta varje år om man har behovet av det. Tex om man har hunden på ett hunddagis.

* Hur mycket mat ska valpen äta, och hur ofta? - Valpen bör äta 3 mål om dagen tills man märker att den börjar tappa intresset för något av målen, då kan man gå ner till 2. Hur mycket den ska äta är väldigt individuellt. Börja med ca 0,75 dl åt gången och se hur valpens hull är. Tycker ni att valpen är för tunn så öka maten, blir den för knubbig så minska maten.

* Hur gör vi mot fästingar? - Vi använder oss av Bravecto, och har gjort varje år sedan det kom. Vi ger endast en dos varje vår och det har räckt gott, och minskar även risken för biverkningar. Våra hundar mår utmärkt och vi tycker att medlet fungerar på pass bra att vi kan rekommendera det vidare.

* När ska hunden ögonlysas och patella undersökas? - Hunden måste ha fyllt 1 år. Och vi vill att alla gör detta, oavsett om man hade tänkt ha sin hund i avel eller inte. Det är otroligt viktigt för att kunna hålla rasen frisk. Och det är ingen som önskar köpa en valp av oss om vi inte hade kollat föräldrarna, därför anser vi att det är en självklarhet att även köparen gör detta. 

* Varför vill ni att man ska göra ett BPH med hunden man köpt? Därför att det är mycket viktigt för utvärdering av rasens mentalitet. Vi alla vill ju ha sunda och mentalt friska individer, och då är det viktigt att man går ett BPH med sin hund så hela kullen efter en kombination kan utvärderas, det räcker inte endast med de individer som ska gå i avel, alla är lika viktiga. Det är lika viktigt som hälsoundersökningarna för rasens framtid. Det är ju ingen där heller som önskar köpa en mentalt dålig individ, och vi som uppfödare tar detta på stort allvar och vill se till att vi för rasen framåt, därför tycker vi att detta är något alla valpköpare kan ställa upp på och ge tillbaka till oss och hjälpa oss få en klar överblick över hundarnas mentalitet i rasen. Det hjälper inte bara er egen uppfödare, ni gör nytta för rasen som helhet, och rasens väl och ve borde ligga i lika stor vikt för både de som köper hundarna och för de som föder upp hundarna. Dessutom är det otroligt roligt att göra. 

* Behöver vi avmaska valpen när vi fått hem den? Nej, det behöver ni inte göra om ni inte upptäcker mask i avföringen, eller att ni tycker att hunden äter massor men inte går upp i vikt.

* Hur ofta ska vi klippa klorna? Vi rekommenderar att man slipar klorna, och det bör göras 2 gånger i veckan, eller vid behov, det kan vara väldigt individuellt hur fort dem växer och hur mycket just din hund slipar ner dem själva. Ni ser om klorna är för långa om dem nuddar golvet när hunden står stilla. Gör dem de så är klorna för långa och behöver slipas ner. Det gör mycket ont på hunden att behöva gå med för långa klor. Kan ni inte själva så gå till en djuraffär som utför det. Bor ni i vår närhet så kan vi hjälpa till.

* Ska jag kastrera hunden? Vi tycker inte att man ska kastrera sin hund om det inte är medicinskt motiverat. Det kommer inte alltid med så mycket fördelar som det sägs och man kan tro. Risken är faktiskt stor att man gör sig själv en björntjänst. Hunden kan bli inkontinent, man stoppar hormontillförseln. Hunden kan alltså inte få fler eller färre utan stannar där den är vid kastrationen. Dessutom är alltid en narkos en risk i sig, och dumt att utsätta sin hund för det bara för att. Har man problem med sin hund så arbeta med problemet istället. Rådfråga gärna oss om ni funderar på en kastrering så kan vi hjälpa till att bolla tankar och hjälpa er till vad som kanske är bäst för just er.

* Hur ofta måste hunden badas? Måste den badas alls? Man badar sin hund vid behov kort och gott. Har den blivit smutsig och luktar illa så är ett bad befogat. Man kan även tvätta av hunden med oparfymerade våtservetter för barn.